Vill du vara barnledare på Credo sommarläger?

Credo har i många år stått bakom sommarlägret som hålls på Hjälmareds folkhögskola vilket nu har utöktats med Åsljungalägret. De här lägren kännetecknas av gemenskap, både mellan människor och mellan människor och Gud. Att vara barnledare på lägret är en fantastisk möjlighet för dig som vill utvecklas som människa och som ledare. I gemenskap med andra ungdomar får du vara en förebild för barn i olika åldrar och förgylla deras vistelse på lägret.

Som barnledare blir du väl omhändertagen av barnledaransvariga och får massor av uppskattning från barn och föräldrar. Det blir tid för sång och musik, goda samtal, undervisning om tro och lärjungaskap och intressanta seminarier.

Vill du anmäla dig som barnledare? Anmäl dig här på hemsidan via anmälningsformuläret.

Vad innebär det att vara barnledare?
FAQ om att vara barnledare.
Genom att klicka på frågorna här nedanför hittar du svaren på vanliga frågor om hur det är att vara barnledare på Credos sommarläger. Finns inte din fråga med här så kontaktar du barnledaransvariga.

Vad innebär det att vara barnledare?

Credos sommarläger är ett familjeläger som riktar sig till hela familjen. För de vuxna finns bland annat bibelstudier och samtalsgrupper. För att de vuxna ska kunna få ägna sig åt detta i lugn och ro och för att deras barn också ska få ett roligt och givande läger erbjuds barnsamlingar där barnen träffas i grupper indelade efter ålder och umgås, har kul och lär sig mer om Jesus. Att vara barnledare innebär att tillsammans med andra barnledare leda dessa barnsamlingar – det ger alltså en fantastisk möjlighet att lära sig mer om vad ledarskap innebär. Dessutom brukar det bli en härlig gemenskap i barnledargruppen – man lär känna varandra och umgås intensivt under lägret. Det är en ansvarsfull, rolig och väldigt givande uppgift som många barnledare återkommer till år efter år.

Är det svårt eller jobbigt att vara barnledare?

Att vara barnledare är inte svårt! Det gäller dock att hålla i minnet att man är en viktig förebild för barnen. Barnen ser upp till barnledarna mer än man först kanske tror, och allt som barnledarna gör vill också barnen göra. Det kan vara jobbigt att vara barnledare, och då tänker jag mest på att det är ett intensivt läger och att man inte alltid tänker på att sova så mycket när man är på läger. Om vi respekterar varandra och är omtänksamma mot varandra kommer det dock att finnas stunder att vila på för den som behöver.

Finns det någon åldersgräns eller andra krav för att få vara barnledare?

Du ska vara minst 15 år och konfirmerad senast 2020.

Vad finns det för fritidsmöjligheter på lägret för oss barnledare?

Bad, kanotpaddling, vacker omgivning – man kan t ex promenera/jogga runt sjön, härliga gräsmattor mm. På kvällen kommer det att finnas ett särskilt utrymme för er där ni kan sitta och prata och fika.

Vad finns det för förhållningsregler för oss barnledare på lägret?

Framför allt att respektera varandra och övriga lägerdeltagare. Detta innebär bland annat att respektera tystnaden på sovsalarna efter det klockslag som vi kommer överens om. Om man använder sitt sunda förnuft och sitt goda omdöme behöver vi inte ha så många uttalade förhållningsregler.

Är det något särskilt man borde ta med sig?

Om du har någon bok eller någon idé eller något annat som du tror kan vara till nytta i arbetet med barnen så får du gärna ta med det. Musikinstrument kan man alltid ha nytta av. Annars är det väl det vanliga: badkläder, kläder som passar för olika väder, handduk, ev idrottskläder, lakan/sovsäck, tandborste, Bibel och anteckningsblock, ev kamera. Tänk på att det är dålig mottagning för mobiltelefonen i området så räkna inte med att kunna ha någon större nytta av telefonen under lägret.

Hur länge varar lägret?

Själva lägret börjar på onsdag med ett välkomstmöte i aulan där bland annat barnledarna presenterar sina barngrupper. Ungdomsgruppen presenteras också. Vi som medverkar på lägret (alltså självklart även barnledare) träffas redan på tisdagen för att förbereda oss. Det brukar vara kul att få lära känna barnledargänget lite innan barnen dyker upp. Lägret avslutas med gudstjänst som brukar präglas av barn, sång, musik och glädje.

Hur många barnsamlingar kommer barnledarna att hålla i?

Det blir två samlingar per dag – en på morgonen och en på kvällen

Hur gamla är barnen och hur är grupperna indelade?

Barnen är mellan ca 1 och 14 år och delas in i grupper efter ålder. Gruppindelningen skiljer sig lite år från år beroende på hur många som anmäler sig

Hur många barn brukar komma och hur stora brukar grupperna vara?

Det brukar komma ca 100 barn som vi fördelar så jämnt som möjligt i de olika grupperna. Man behöver aldrig vara ensam barnledare för en grupp!

Vad gör man på en barnsamling?

Barnledaransvariga väljer ut de texter som ska läsas och jobbas med.

Hur kan jag förbereda mig inför lägret?

Du kan fundera på vad du vill hitta på tillsammans med barnen vad gäller lekar, sånger, sport, pyssel, skattjakt, musik med mera. Om du kommer på något som kräver särskilda grejor får du gärna kontakta oss barnledaransvariga så vi kan se till att det finns tillgängligt inför lägret. Annars kommer vi att försöka skaffa det som behövs under lägrets gång.

Kommer det att finnas några sångsamlingar med barnen förutom de samlingar som vi barnledare leder?

Efter kvällsmaten är det barnmöte i kapellet. Här gäller obligatorisk närvaro för barnledarna.

Hur många barnledare brukar det vara?

Hur många barnledare vi behöver beror på hur många barn som kommer, men det brukar bli ett glatt barnledargäng på 20-30 personer.

Finns det några programpunkter på lägret som passar oss barnledare?

Ja. Ni kommer att få egen undervisning. Det brukar vara en uppskattad stund bland barnledarna. Förutom det finns det några allmänna programpunkter på lägret som även riktar sig till er och som går på tider då ni inte har ansvar för barnen.

Var ligger Åsljunga och hur tar jag mig dit?

Åsljunga ligger utmed E4 i Skåne, inte långt från Örkellunga – HÄR. Prata med barnledaransvariga om du behöver hjälp att ordna transport.

Vad erbjuds för typ av kost & logi till barnledarna?

Ni får samma mat som övriga lägerdeltagare och den brukar vara väl tilltagen (många måltider per dag) och mycket uppskattad. Behöver du särskild kost – kom ihåg att ange detta på anmälan. Ni kommer att få sova i sovsalar. Madrass, kudde och filt kommer att finnas.

Vad kostar lägret för barnledarna?

Lägret kostar 100 kronor för barnledarna.

Vem kan jag kontakta om jag vill veta mer?

Kontakta värdgruppen!

Fanns inte din fråga med?

Skicka den värdgruppen så besvarar vi den så fort vi har möjlighet.